Doğumdan sonraki ilk ay içinde yapılan sünnete yenidoğan sünneti denir.
- İçindekiler
- Yenidoğan Sünneti En Uygun Ne Zaman Yapılır?
- Yenidoğan Sünnetinin Avantajları Nelerdir?
- Hangi Durumlarda Yenidoğan Sünneti Yapılmaz?
- Sünnet Öncesi Hazırlıklar Nelerdir?
- Yenidoğan Sünneti Nasıl Yapılır?
- Sünnet Sonrası Yapılacaklar Nelerdir?
- Sünnet Sonrası Hangi Durumlarda Doktorunuza Başvurmanız Gerekir?
- Yenidoğan Sünnetinin Komplikasyonları Nelerdir?
Yenidoğan Sünneti En Uygun Ne Zaman Yapılır?
Bebeğin doğumdan hemen sonra sünnet ettirilmesi uygun değildir. Yenidoğan bir bebeğin dış dünyaya uyumu, beslenme durumunun gözlenmesi, sarılık vb. gibi olumsuz durumların gelişebileceği gibi ihtimaller göz önünde bulundurularak sünnet ileriki günlere ertelenmelidir. Ayrıca yeni doğum yapmış annenin toparlanması için de doğum üzerinden belli bir sürenin geçmesi için beklemek uygun olur. Doğumun üzerinden 24 saat geçtikten sonraki herhangi bir gün yapılabilmekle birlikte en uygun zaman yedinci gün ve sonraki zaman dilimidir.
Yenidoğan Sünnetinin Avantajları Nelerdir?
- Peniste damarlanma çok olmadığı için sünnet esnasında ve sonrasında kanama pek görülmez.
- Yara iyileşmesi daha hızlı olduğu için sünnet yarası çabuk iyileşir.
- Sünnet öncesi ve sonrası psikolojik etkilenme olmaz.
- Daha sonra gelişebilecek idrar yolu iltihabı ve sünnet derisi darlıkları gibi zorunlu sünnet gerektirecek durumların önüne geçilmiş olur.
Hangi Durumlarda Yenidoğan Sünneti Yapılmaz?
- Prematüre (erken doğan) bebekler
- Doğumdan sonraki İlk 24 saatte
- Ailede kanama ve pıhtılaşma bozukluğu durumları mevcutsa
- Bebekte gözlem ya da hastanede tutulmasını gerektiren sarılık, ateş, solunum sıkıntısı ya da beslenememe gibi durumların bulunması
- Peniste hipospadias, epispadias gibi idrar deliğini ilgilendiren anormallikler, dönüklük, eğrilik, gömülü penis gibi durumlar ya da cinsiyet gelişim bozuklukları, fıtık, inmemiş testis gibi anatomik gelişim bozuklukları varlığında
- Yara iyileşmesini olumsuz etkileyen cilt ya da doku problemleri mevcutsa
Sünnet Öncesi Hazırlıklar Nelerdir?
- Anne/babadan sünnet için rıza belgesi alınır.
- Bebeğin doğumdan sonra normal işemiş ve dışkılama yapmış olduğunun gözlemlenmesi gerekir.
- Sünnet işleminden bir saat önce hastaneye gelinir.
- Hastaneye gelirken bebek mama ile besleniyorsa maması, bir emzik ve sizce gerekli özel eşyaları (alt bezi, çıtçıtlı zıbın, yastık vb.) getirilir.
- Uzman doktor tarafından tekrar bir muayenesi yapılır ve sünnete engel bir durum yoksa hazırlıklara başlanır.
Yenidoğan Sünneti Nasıl Yapılır?
Sünnetin tam donanımlı merkezlerde ve bu konuda deneyimli cerrahlar tarafından yapılması idealdir. Her cerrahi işlemde olduğu gibi yenidoğan sünneti de steril koşullarda yapılır. Hastanemizde daha büyük çocuklarda olduğu gibi yenidoğan bebeklerde de sünnet, ameliyathane ortamında yapılmaktadır. Yenidoğan sünneti lokal anestezi ile bebek uyanık bir halde yapılır. Bebeğin son beslenmesinin üzerinden bir saat geçmiş olması gerekir. İşlemden bir saat önce penisin çevresine uyuşturucu etkili bir krem sürülür. Bir saatlik süre tamamlandıktan sonra hemşire ve anne/baba refakatinde bebek ameliyathaneye indirilir ve burada sünnet ekibine teslim edilir. Sünnet öncesi de yine penis çevresine çok ince bir iğne ile lokal anestetik madde enjekte edilir ve anestezi etkisi için birkaç dakika beklenir. Daha sonra sünnet alanı antiseptik ve dezenfektan solüsyonlarla temizlenip steril örtü ile örtülür. Yeterli uyuşma sağlandığından emin olunduktan sonra özel tekniklerle sünnet yapılır. Genellikle ağrısız, dikişsiz ve hemen hemen kanaması olmayan kolay bir işlemdir. Sünnet işlemi tamamlandıktan sonra sünnet alanı şeffaf bir pansuman malzemesi ile sarılıp sünnet işlemi tamamlanmış olur. Normal bebek bezi ile altı bezlenir. Sünnetten hemen sonra bebek annesine verilip hemşire refakatinde servise çıkarılır ve anne tarafından emzirmesi sağlanır. Bebek serviste tekrar doktor tarafından değerlendirilir ve eve gitmesine engel bir durumu yoksa eve gönderilir.
Sünnet Sonrası Yapılacaklar Nelerdir?
Genellikle ağrısız bir işlem olduğu için bebekler rahat ve sakin bir sünnet sonrası dönem geçirirler. Anne rahatça bebeği kucağına alıp emzirebilir. Annenin sıkça emzirmesi önemlidir ve her ağlamada emzirme bebeği rahatlatır. Eğer çok ağrı ve huzursuzluk olursa ağrı kesici kullanmakta bir mahzur yoktur. Sünnet bölgesine sarılan steril şeffaf sargı düştükten sonra sünnet bölgesine önerilen merhem uygulanır. Sünnetten sonra üçüncü gün bebeğe banyo yaptırılır. Banyoda sünnet sargısı düşer ve bundan sonra üç gün boyunca merhem her bez değişiminde sünnet bölgesine sürülür. Eğer bebeğin dışkısı ile sünnet yeri kirlenirse ılık su ile yıkanıp üzerine merhem sürülür ve bezlenir. Genel temizliğe ve hijyene her çocukta olduğu gibi sünnet sonrası bebeklerde de dikkat etmek gerekir.
Sünnet Sonrası Hangi Durumlarda Doktorunuza Başvurmanız Gerekir?
- Sünnet bölgesinde aşırı kanama olması
- Bebeğin ateşinin yükselmesi
- Bebeğin sünnetten 12 saat sonrasına kadar idrar yapmaması
- Sünnetten sonra peniste hafif kızarıklık ve şişlik olabilir. Ancak penisin morarması ya da kızarıklık ve şişliğin artarak devam etmesi durumlarında doktorunuza başvurmanız uygundur.
Yenidoğan Sünnetinin Komplikasyonları Nelerdir?
Yenidoğan sünneti uygun merkezlerde ve bu konuda uzman hekimler tarafından yapıldığında son derece güvenli ve sağlıklı bir işlemdir. Genel olarak sünnet işlemi sonrası komplikasyon oranı %1-2 oranında görülmektedir ve uzman doktorlar tarafından yapıldığında bu oran çok daha düşüktür. Yenidoğan sünneti sonrası komplikasyon oranı ise daha düşük sayılarda (%0.2- %0.4) bildirilmiştir ve genellikle hafif durumlardır.
- Kanama: Sızıntı şeklinde hafif kanamalar olabilir ve kendiliğinden durabilir. Damlama şeklinde ya da aşırı kanama durumlarında doktorunuza başvurmanız gerekir.
- Enfeksiyon: Uygun koşullarda yapılmadığı ya da sünnet sonrası bakımın uygun olmadığı durumlarda görülebilir. Lokal ya da sistemik antibiyotik tedavisi gerekebilir.
Aşağıda belirtilen komplikasyonlar ise ciddi durumlar olup tekrar cerrahi müdahale gerektirir:
- Sünnet derisinin yetersiz ya da fazla çıkarılması
- İdrar deliğinin daralması (mea stenozu)
- Cilt köprüsü oluşması
- Tam ya kısmi glans kesisi
Sonuç olarak,
Sünnetin, çocuğun ruh ve beden sağlığı yönünden hayatın ilk yılı içinde yapılması uygundur. Hayatın ilk ayı içinde yapılan yenidoğan sünneti de uygun bir zamandır. Yenidoğan sünnetini de cerrahi bir işlem olarak kabul etmeli ve temel cerrahi prensiplerden ödün vermeden usulüne uygun olarak yapmalıdır. Uzman doktorlar tarafından hastane ortamında steril şartlarda yapıldığı zaman kolay, çabuk ve güvenli bir işlemdir.